Zagrebački Holding Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Bazga


Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi, a najznačajnije  su crna i crvena bazga. Kod nas se najčešće koristi crna bazga.
Stari Europljani i Indijanci koristili su bazgu u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe. Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Zbog toga bazga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma. Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Kora s grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.Mladi izbojci i listovi beru se u travnju i svibnju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.Cvjetovi se beru krajem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu.  Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker. Od zrelih bobica  koje se beru koncem ljeta , priprema se džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izbojka i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.


izvor slike/ www.gazdarica.com