Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Mladi luk

Sezona luka započinje mladim lukom u proljeće koji se uglavnom ne kuha, već se jeden sirov kao dodatak jelima ili u salatama. Sadrži jako puno vitamina C i B te kalija i željeza.
Luk inače je bogat sumporom, elementom od kojeg i potječe njegov karakterističan miris. Ti sumporni spojevi hlapivi su i u kontaktu sa sluznicom oka izazivaju iritaciju.

Unatoč toj neugodi, luk moramo koristiti jer ta namirnica pripada u funkcionalnu hranu i ima još mnoga ljekovita svojstva. Luk ima provjereno antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Pospješuje rad krvožilnog sustava, regulira crijevnu floru, jača imunitet te pročišćava organizam. Uspješno snižava vrijednosti lošeg kolesterola u serumu, istodobno normalizirajući vrijednosti dobrog kolesterola, pa na taj način prevenira pojave ateroskleroze.
Luk sadrži mangan i krom, dva elementa prijeko potrebna za pravilno lučenje i funkciju inzulina. Stoga se luk preporučuje u prehrani oboljelih od dijabetesa.

izvor slike/www.coolinarika.com