
Grejp je uz naranču i limun najpoznatije citrusno voće, plod mu je okrugao, intenzivno crvene ili žute boje, u prosjeku dvostruko veći od limuna, svojstvenog mirisa i gorko kiselog okusa. Ima jako puno ljekovitih tvari koje djeluju preventivno u organizmu, bogat je vitaminima A i C te mineralima poput kalija, fosfora i kalcija. Upravo u ovo jesensko vrijeme, grejp sadrži najviše vitamina C koji pomaže kod prehlade i gripe. Njegov sastav također pomaže u jačanju slabe desni, arterija i kapilara. Sadrži i mnogo folne kiseline pa se posebno preporuča djeci i trudnicama. Ako niste baš njegov ljubitelj ili vam pak smeta gorko-kiseli okus, možda će vas dojmiti podatak kako jedan grejp sadrži dovoljno ljekovitih sastojaka koji pomažu kod tegoba s proširenim venama i kapilarima, jača imunitet, pročišćuje crijeva, pospješuje proizvodnju hormona te pomaže kod snižavanja tjelesne težine. Nemojte, dakle više dvoumiti, već pođite do naših tržnica gdje možete pronaći grejpa u izobilju i osigurati si dnevnu potrebu za vitaminima, mineralima i ostalim visokovrijednim sastojcima. Grejp je citrus koji se može konzumirati na razne načine. Zbog kiselo-gorkog okusa ga djeca, koja bi ga posebno trebala konzumirati, ne vole, ali tu dolazi do izražaja velika količina vode u grejpu pa ga možete istisnuti jer u soku ostaje većina hranjivih tvari.
CRVENI GREJP sadrži više antioksidansa poput vitamina C nego bijeli.
Također je i odličan izvor pektina koji pomaže u snižavanju razine kolesterola. Crveni grejp čuva i zdravlje vaših arterija, smanjuje razinu kolesterola pa se samim time pospješuje i rad krvnih žila. Štoviše, djelovanje kiseline iz crvenog grejpa je slično tvarima iz crnog vina, koje je u umjerenim količnima zaštitnik srca. Crveni grejp je i voće za ljepše tijelo. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu čak i pola grejpa dnevno lakše skidaju kilograme i održavaju figuru. Uz grejp ćete također održati poboljšati sposobnost organizma da razgradi šećer, što znači i manju razinu inzulina u tijelu.