Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Prokulica


Prokulice su bočni izdanci kelja pupčara. Imaju vrlo specifičan okus koji se razlikuje od onoga u brokule, ali je zato najmoćniji prirodni antikancerogen. Dovoljan razlog da ga nikako ne izbjegavate na tržnici! Prokulice su odličan izvor vitamina C i vitamina A koji imaju važnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava te vitamina K, B1 i B6. Iako niskog energetskog sastava, prokulice obiluju prehrambenim vlaknima- pospješuju pravilan rad crijeva zbog čega se toksične tvari kraće zadržavaju u organizmu te se smanjuje mogućnost od brojnih oboljenja.

Vlakna također koriste u reguliranju tjelesne težine jer nemaju kalorijsku vrijednost no apsorbiranjem vode doprinose osjećaju sitosti u organizmu. Također, visoka koncentracija vitamina B u prokulicama čini ju idealnim povrćem za ljude koji boluju od kroničnih problema sa živcima, umora, nedostatka koncentracije i vitalnosti. Ne morate, dakle, u ljekarnu po vitamin B kada se osjećate napetima, nervoznima ili jednostavno 'ispražnjenima'.

Jednostavno pođite na tržnicu i kupite kilogram prokulice. Osim što će pridonijeti boljem općem stanju organizma, od nje ćete moči pripremiti vrlo ukusna i zdrava jela. Prokulica također sadrži puno kalija koji odvodi vodu iz organizma te uz pomoć natrija poboljšava transport hranjivih tvari iz krvi u stanice. Ne zaboravite niti vitamin C, tako često spominjan u zimskim mjesecima, koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta i obrani organizma od bolesti.

Izvor slike / www.moj-restoran.info