![]() ![]() |
---|
|
Poriluk![]() a) čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica što su uzročnici raznih tegoba ( napuhavanje, grčevi ) b) izvrsno održava probavu i održava zdrava crijeva, te je izvrsna preventivna namirnica protiv svih želučanih tegoba; c) pomaže kod tegoba sa žilama (kao npr. kod proširenih vena), potiče prokrvljenost organizma, jer radi svojih fibrinolitičkih svojstava sprječava zgrušavanje krvi, čini krv rjeđom; d) pomaže rast novog mladog vezivnog tkiva, održava elastičnost stijenki žila, proizvodnju hormona, a sve radi znatnog sadržaja cinka; e) djeluje preventivno protiv hemoroida; f) pomaže kod tegoba s mokraćnim mjehurom, jer ulje alizin izlučuje se preko bubrega u mokraćni mjehur, gdje razvija svoje antibakterijsko djelovanje; f) preporuča se u programima prehrane prilikom smanjenja tjelesne težine radi nisko kalorične vrijednosti, i bogatstvo vlaknastih Pa sada, nakon ovoga, mislim da je svima starijima od četrdeset naglo postao jedna od nezaobilaznih namirnica u kuhinji! Sada tek još nešto malo o biljci: Poriluk je najbliži srodnik crvenog luka, češnjaka i ostalih vrsta luka, ali je od svih njih najblaži po okusu. Budući da se poriluk nalazi u grupi povrća zajedno s češnjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem, posjeduje slične karakteristike, ali znatno blaži okus i miris, te je izvrstan dodatak juhama i salatama (npr. kao zamjena za luk). Poriluk možete naći na našim tržnicama gotovo cijele godine a pri kupnji poriluka najvažnije je provjeriti njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio poriluka treba na dodir biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni. Poriluk, kao i sve povrće kupujte neposredno prije nego ćete ga koristiti, da ne prođe puno dana od kada je ubrano, jer stajanjem i skladištenjem gubi na vrijednosti. |