Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Orah

Biljka koja izgledom podsjeća na ljudski mozak, jača cjelokupni organizam, čisti krv, štiti od starenja te njeguje kosu i kožu. Sve je to orah!
Orah je podrijetlom iz Azije, gdje i danas na podnožjima Himalaje postoje šume oraha. U Europu su ga prenijeli rimski legionari. U svom sastavu jezgra oraha sadrži najviše ulja, važan je izvor visokovrijednih bjelančevina, ugljikohidrata te biljnih vlakana. Plod oraha bogat je i vitaminima grupe B - B1, B2, nijacinom, naročito folnom kiselinom 66 mg%, vitaminom E, vitaminom A, a ima i nešto vitamina C.

Nedozreli plodovi sadrže puno vitamina C, ali se tijekom sazrijevanja taj sadržaj znatno smanjuje. Bogat je mineralima: kalijem, magnezijem, fosforom, kalcijem, željezom, cinkom, a sadrži i klor, sumpor, mangan, bakar. U prehrani se orasi mogu koristiti u mnogim jelima, kao dodatak u kombinaciji sa žitaricama, mahunarkama i raznim povrćem i voćem te za razne vrste slastica. Zeleni orasi ukuhavaju se u kompot, marmeladu, slatko ili se konzerviraju na druge načine te prave razne ljekovite tinkture. Orahovo lišće sadrži znatne količine vitamina C, tanin i eterična ulja.

Bubrežni ga bolesnici mogu koristiti u svojoj prehrani zbog niska sadržaja natrija, kao i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. U prehrani rekonvalescenata i pothranjenih osoba preporuča se uzimanje oraha u umjerenim količinama. U narodnoj medicini koristio se u liječenju kod upala sluznica usne šupljine i ždrijela te crijevne sluznice, zatim radi otklanjanja probavnih smetnji, pročišćavanja organizma, protiv crijevnih parazita, hemoroida i proljeva. Orahovo lišce se od davnina koristi za tjeranje kućnih nametnika (mrava, buha, stjenica, uši, moljaca).

Poznate su pripreme za ljekovitu uporabu kupelji u liječenju raznih kožnih nečistoća od krasti, lišaja, za sprječavanje jakog znojenja nogu, raznih upalnih stanja i svraba na koži. Od zelenog usplođa oraha pripremamo izvrsnu rakiju, orahova rakija, koja u narodu predstavlja lijek za sva oboljenja želuca. Od mladih zelenih oraha izrađujemo i sirup, ekstrakt i tinkturu. Sirup koristimo za jačanje želuca, štitnjače, mišica i čitavog organizma, a razrijeđenog možemo ga koristiti za grgljanje kod upala usne šupljine i grla. Osim ljekovitih svojstava, postoji mnogo načina za pripravljanje jela s orasima. Osim tradicionalnih kolača i slastica koje nikad ne bi bile iste da nema u njima oraha.

Izvor slike / www.narodnilijek.com