Zagrebački Holding Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Malina

Malina je voće iz porodice ruža, plodovi su joj crveni i sočni, slični jagodi i kupini. Cvjeta od svibnja do kolovoza, a rasprostranjena je po cijeloj Europi. Porijeklom je iz jugoistočne Europe, a iako može rasti uz rubove puteljaka i živicu, sve se češće namjenski uzgaja u vrtovima tako da je na tržnicama postala rasprostranjena gotovo koliko i jabuke, šljive i sve ostalo voće.

Poznata je po jedinstvenom okusu i mirisu, a cijena joj je visoka jer je vrlo osjetljivo voće kojim se u prijevozu mora pažljivo rukovati kako se ne bi oštetilo. Također se velika pažnja mora posvetiti i njezinu čuvanju jer već prvi znakovi kvarenja mogu oštetiti cijelu 'mjericu'. Može stajati najviše jedan do dva dana u hladioniku, a poželjno ju je potrošiti već isti dan. Osim što je veoma ukusna, malina je iznimno ljekovito voće zbog antioksidativne vrijednosti koja ima antikancerogeno djelovanje te ubija gljivice i bakterije u tijelu.

Također je izvrstan izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u pravilnoj funkciji crijeva i održava zdrav rad srca. Budući da ima visok kapacitet vezanja vode, daje osjećaj sitosti te se preporučuje kod redukcijskih dijeta. Od njenih plodova pripremaju se sirup, ocat i čaj koji se koriste za podizanje imuniteta, kod upala grla, prehlada i kožnih bolesti. Zbog ručnog branja nije im potrebno veliko pranje jer se ispod velikog mlaza tekuće vode može lako oštetiti njihova nježna struktura i umanjiti okus. Dovoljno je ručno maknuti komadiće lišća i stabljike i uživati u slatkastom okusu ploda.

Izvor slike / www.ukusnahrana.com