Zagrebački Holding Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Domaća šparoga

Zastanete li ikada u proljeće pored štandova sa šparogama na našim tržnicama ili vas pak obija njihov specifičan okus? Možda niste toga svjesni, ali one spadaju među najzdravije povrće, a proljeće je jedino godišnje doba u kojemu možemo u njima uživati. Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Šparoge, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.

Domaće šparoge najčešće su zelen, a mogu biti kratke, srednje i duge do 22 cm, režu se 5-6 cm od vrha. Ljubičaste šparoge su zapravo zelene šparoge koje su tokom uzgoja kratko izložene sunčevim zrakama, dok se bijele šparoge uzgajaju prekrivene pijeskom da se spriječi fotosinteza i stvaranje klorofila koji bi im dao zelenu boju. Prekrivaju se i crnom folijom koja služi za zagrijavanje tla kako bi šparoge što prije nikle. Režu se 3-5 centimetara od vrha jer im je stabljika malo tvrđa od zelenih. Prilikom pripreme jela gule se od glave do vrha, za razliku od zelenih čiji se vrh ne guli. Zelene šparoge su nježnije, mekše, aromatičnije od bijelih, a uz sve to imaju 2-3 puta više vitamina. Šparoge se ističu po njihovom diuretičnom svojstvu jer pomažu pri otežanom mokrenju. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni pritisak i ojačava oslabljene kapilare.

Izvor slike / www.turbo-kuvar.com