Zagrebački Holding Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Lubenica

U ovo ljetno doba godine jedna od najprivlačnijih i najsočnijih voćki koje možete pronaći na našim tržnicama je zasigurno lubenica! Svojim mirisom i bojom mami sa skoro svih štandova pokraj kojih prolazite i pruža toliko željeno osvježenje u danima kada svima fali tekućine. Ona je voće koje najbolje uspijeva upravo u ljetnim mjesecima kada je i najpoželjnija ne samo zbog osvježenja koje pruža, već i zbog niza drugih korisnih svojstava koje možda do sada i niste znali o njoj.
 
U lubenici se nalaze željezo, magnezij, fosfor, cink, vitamin C, tiamin, betakaroten, likopen, vitamin B6 i flourid. Njezina energetska vrijednost je izuzetno mala; u 100g sadrži svega 30 kcal te je idealna za one koji tijekom ljetnih mjeseci žele malo smršavjeti. Antioksidansi kojima lubenica obiluje sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam koji su odgovorni za starenje kože, razvoj tumora i loše općenito zdravstveno stanje. Lubenica također djeluje kao snažan diuretik i na taj način pomaže izbacivanju štetnih tvari iz organizma, čak trostruko više nego inače. Likopen djeluje preventivno na prevencije brojnih karcinoma (pluća, dojke, prostate) te sudjeluje u procesima zaštite srčano-krvožilnog sustava. Zanimljiv sastojak lubenice je arginin koji snižava tlak i opušta krvne žile, također poboljšava i osjetljivost na inzulin u oboljelih od dijabetisa tipa 2 koji su otporni na inzulin.U azijskoj se medicini tradicionalno koristi za čišćenje bubrega, ali i u druge medicinske svrhe. Koštice lubenice nisu štetne, upravo suprotno, bogat su izvor magnezija, fosvora, kalija i drugih minerala.

Lubenica je idealno ljetno voće,  savršeno gasi žeđ, a zbog male kalorijske vrijednosti mogu je jesti svi oni koji su pobornici zdravijeg načina života.
 
Izvor slike / www.spa.welness-com.hr