Zagrebački Holding Hrvatski English
Mapa webaKontakt

Patlidžan


Patliđan je jednogodišnja zeljasta biljka, izduženo jajolikog i ovalnog izgleda, najčešće tamnoljubičaste boje na našim tržnicama, iako postoje i primjerci bijele i žute boje. To je biljka pikantna okusa koja po svom pehrambenom sastavu i nije posebno istaknuta.Ima mnogo vrsta patlidžana, koje se razlikuju po mnogim karakteristikama, po dužini vegetacije, visini stabljike, obliku ploda i sl. Najčešće su dvije sorte, istočna i zapadna. Istočna sorta sazrijeva rano, plodovi su jajastog ili kruškolikog oblika. Jajoliki patlidžani su tamne ljubičaste boje, imaju sočno, meko i mirisno meso. Patlidžan okruglog ili loptastog oblika, glatke ljuske sadrži više gorke tvari solanina, a valjkasti oblik patlidžana je ravnomjerno  tamnoljubičaste boje i sadrži puno sjemenki. Zapadna sorta sazrijeva kasnije i plodovi su krupniji.

Patlidžan uspijeva u toplim i vlažnim predjelima. Plodovi su egzotičnog izgleda, pikantnog ukusa, zasitni su i hranjivi,  a  u kulinarstvu se svestrano pripremaju.  Od vitamina sadrži 1,5-10 mg vitamin C, nešto vitamina grupe B i karotina.

Sirovi patlidžan na 100 g ima 24 kcal energije, a sadrži 1,01% proteina, 0,19% masti i 5,7% ugljikohidrata, 3,4% dijetetskih vlakana, 92,4% vode, dok kuhani plod patlidžana ima 35 kcal energije, a sadrži 0,83% proteina, 0,23% masti, 8,73% ugljikohidrata, 2,5% dijetetskih vlakana.

Patlidžan sadrži oko 92% vode, 1% proteina, 0,2% masti, 6% ugljikohidrata i 1% pepela. Nije bogat vitaminima i mineralima, ali je zato bogat celulozom, te potiče rad probavnih organa. Također sadrži znatnu količinu pektina, koji snizuje kolesterol.

Izvor slike / www.sveosvemu.com